Hoe zit het eigenlijk met de Chandrayaan-2 maanlander en -orbiter die de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO begin dit jaar ging lanceren? Die gaat nog steeds door, al is de lancering uitgesteld naar mei.

Chandrayaan-2 moet gelanceerd gaan worden op een GSLV Mk III, India’s zwaarste raket. De missie bestaat uit een orbiter, die in een baan van 100 km gebracht gaat worden, en een lander.

20171127_Annadurai2017UNCOPUOSfutureexplorationmissionsofISRO_Page_06_Image_0002.png
De combinatie van orbiter (onder) en lander (boven). (Tekening getoond in een presentatie door M. Annadurai op een congres)

De lander heet Vikram, genaamd naar Vikram Sarabhai, de vader van het Indiase ruimtevaartprogramma. De lander moet terecht gaan komen op het zuidelijk halfrond van de maan, tussen de kraters Manzinus C en Simpelius N. De orbiter gaat het landingsgebied voor de landing in hoge resolutie in beeld brengen.

Een kleine rover, Pragyan (“wijsheid” in het Sanskriet) gaat mee op de lander. Hij weegt 27 kg en rijdt op zes wielen. Pragyan kan de samenstelling van de bodem meten.

1280px-Chandrayaan-2_Rover_Engineering_Model_3.jpg
Een testmodel van de rover (Foto: Dean Sumith, Wikimedia Commons)

Bronnen:

https://timesofindia.indiatimes.com/india/chandrayaan-2-mission-deferred-again-scheduled-for-may-launch/articleshow/68675904.cms

https://en.wikipedia.org/wiki/Chandrayaan-2

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *