Misschien gaan toekomstige astronauten op de maan wel op zoek naar Venus. Een nieuwe studie zegt dat het mogelijk is dat gesteente van Venus door inslagen van asteroïden het zonnestelsel in geslingerd is.
Laten we wel zijn: op Venus met zijn huidige atmosfeer is de kans dat gesteente van het oppervlak zijn weg vind naar onze maan nihil. De atmosfeer van Venus (90 keer de atmosferische druk van de Aard-atmosfeer op zeeniveau) is simpelweg te dicht, of je hebt een heel grote asteroïde nodig. Maar de aanwijzingen stapelen zich op dat Venus vroeger een Aards klimaat had en dat de atmosfeer veel minder dicht was.
Wetenschappers hebben doorgerekend of het überhaupt mogelijk is dat als in het verleden een asteroïde insloeg op Venus, dat materiaal dan op de maan terecht gekomen zou kunnen zijn. Voor de studie zijn ze uitgegaan van een Venus met een Aard-achtige atmosfeer. Ze zijn er ook van uit gegaan dat asteroïden die bij Venus komen, een hogere snelheid hebben. Want vanuit de asteroïdengordel is meer energie nodig om de baan van Venus te bereiken.
Uit computermodellen blijkt dat op deze manier genoeg materiaal de invloed van de zwaartekracht van Venus kan verlaten. En zo’n 0,07% van het gesteente zou de maan kunnen bereiken. Ze onderzochten ook of het gesteente van Venus de schok van de inslag op de maan zou kunnen overleven. Venus-meteorieten die door de hitte van de inslag van samenstelling veranderen, zijn minder interessant. De studie toont aan dat het goed mogelijk is dat er materiaal is dat de inslag overleeft zonder te heet te worden. Beter nog als het gesteente onder een lage hoek inslaat.
Er is een reden waarom wetenschappers zeer geïnteresseerd zijn in materiaal van Venus. Zozeer dat er zelf al nagedacht is over een sample return missie naar onze zusterplaneet. En dat is bepaald geen eenvoudige zaak. Maar gesteente van Venus zou ons kunnen uitleggen uit welk materiaal de binnenplaneten zijn opgebouwd. Ook zou het uitsluitsel kunnen geven of de maan ontstaan is door de inslag van een Mars-achtige protoplaneet op Aarde.
Heel misschien hebben we zelfs al materiaal van Venus in monsters die Apollo heeft meegebracht. Maar anders is het wachten op de aangekondigde onbemande en bemande maanmissies, zoals de Chinese Chang’e landers en NASA’s Artemis programma.
Bronnen:
https://news.yale.edu/2020/10/07/looking-pieces-venus-try-moon
https://arxiv.org/abs/2010.02215
Coverfoto: NASA/JPL