Saturnus en Jupiter hebben in het verleden meerdere keren stuivertje gewisseld als zijnde de planeet met de meeste manen. Onlangs werden 20 nieuwe manen bij Saturnus gevonden. Dat brengt de telling op 82 stuks. Jupiter heeft er 79. De nieuwe manen van Saturnus werden ontdekt door dezelfde astronoom die hiervoor Jupiter “aan de leiding” bracht, namelijk Scott S. Sheppard. De manen werden ontdekt met de Subaru telescoop op Mauna Kea in Hawaii.

Slechts drie van de 20 ontdekte manen draaien in dezelfde richting als de rotatie van Saturnus en veruit de meeste manen. We noemen dat prograde banen. 17 manen draaien “tegen het verkeer in”, ofwel in een retrograde baan. Er waren al eerder Saturnus-manen in zo’n baan ontdekt. Het lijkt erop dat ze fragmenten zijn van een groter object.

De nieuwe manen zijn vrij klein: enkele kilometers groot. En ze draaien op grote afstand tot Saturnus. De verste maan draait op een gemiddelde afstand van 26,7 miljoen kilometer (bijna de helf van de afstand van Mercurius tot de zon!) en doet er bijna vier en half jaar over om een keer rond te gaan.

 

Het publiek is uitgenodigd om de nieuwe manen een naam te geven. De nieuwe manen behoren tot bestaande groepen van Saturnus-manen. Twee van de nieuwe prograde manen vallen in een groep met namen uit de Inuit mythologie. De zeventien retrograde manen horen in een groep met namen uit de Noorse mythologie. En de laatste maan valt onder de Gallische groep, dus de Keltische mythologie. Dus bij de naamgeving moet je je daar aan houden. Geen Moony McMoonFace dit keer dus. Mocht je – in tegenstelling tot deze auteur – WEL iets over mythologie weten: je kunt je suggesties sturen op Twitter naar @SaturnLunacy onder vermelding van hashtag #NameSaturnsMoons en eventueel voorzien van kunstwerken of memes.

 

Bronnen:

https://carnegiescience.edu/news/saturn-surpasses-jupiter-after-discovery-20-new-moons-and-you-can-help-name-them

https://carnegiescience.edu/NameSaturnsMoons

Credits coverafbeelding: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute met een sterrenachtergrond van Paolo Sartorio/Shutterstock.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *