Een van de vragen die astronomen al langer proberen te beantwoorden, is waarom er zulke opmerkelijke verschillen zijn tussen de voor- en achterkant van de maan. De voorkant heeft grote maren (“zeeën”, ofwel lava vlakten), de achterkant bijna niet. Ook de samenstelling van beide zijden van de maan is verschillend.
Gelukkig hebben we sinds de Chinese Chang’e 6-missie monsters van de achterkant. Chang’e 6 landde in het South Aitken Bassin (Zuid-Aitkenbekken), dat het resultaat is van een grote inslag lang geleden. Er is een reden waarom de missieplanners voor die locatie kozen: de inslag bracht de mantel van de maan (de geologische laag onder de korst) aan de oppervlakte.
Analyse van deze monsters toont aan dat de mantel een lage waterdichtheid heeft als gevonden in maanmonsters. Het lijkt erop dat de mantel van de maan aan de achterkant droger is dan aan de voorkant. Dit is natuurlijk gebaseerd op één enkel monsterpunt aan de achterkant. Meer monsters van de achterkant van de maan zijn uiteraard welkom.
Bronnen:
https://phys.org/news/2025-04-scientists-drier-mantle-moon-farside.html
https://phys.org/news/2025-04-soil-moon-side-drier-conditions.html