Er zijn twee theorieën over hoe Venus zich heeft ontwikkeld sinds haar ontstaan 4,6 miljard jaar geleden. De ene zegt dat Venus lang geleden eigenlijk niet zo’n slechte plek was. Er waren oceanen met vloeibaar water, maar op een gegeven moment veranderde het in de helse plek die het nu is.
Een andere theorie zegt dat Venus vanaf het begin een helse plek was. De eerste theorie zou een kleine opening openlaten voor leven dat lang geleden kon bestaan.
Maar een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge sluit in feite de deur voor die eerste theorie. Ze bestudeerden de chemische samenstelling van de atmosfeer en leidden af dat het binnenste van Venus te droog is om ooit oceanen te hebben gehad.
Ze baseren dit op de hoeveelheid water in vulkanische gassen. Je kunt je voorstellen dat als er ooit oceanen op Venus waren, het binnenste nog steeds water in een of andere vorm zou kunnen bevatten. Als vulkanische gassen heel weinig water bevatten, lijkt het erop dat Venus vanaf het begin droog was.
Niet iedereen is het eens met de berekeningen van het team. Sommige astronomen denken dat aannamen in de studie over chemische reacties die stoffen afzetten in de bodem niet kloppen. We zullen pas echt weten hoe het zit als de geplande nieuwe Venus-missie (zoals ESA’s EnVISION en NASA’s VERITAS en DAVINCI) hun onderzoek gaan doen in de nabije toekomst.
Bronnen:
https://phys.org/news/2024-12-astronomers-theory-venus-liquid-surface.html
https://skyandtelescope.org/astronomy-news/ancient-venus-didnt-have-oceans-after-all/