Een van de mysteries van Venus zijn de tesserae. Dit zijn zeer vervormde terreinen. Er is niets dat er op lijkt te vinden op andere rotsachtige lichamen zoals Mercurius, de maan en Mars. We weten niet hoe ze zijn gevormd. Maar over een ervan, de Haastte-baad Tessera, is er een nieuwe theorie geopperd. Toen onderzoekers deze structuur in kaart brachten, merkten ze dat het meerdere cirkelvormige structuren bevat.

Er zijn andere lichamen waar zulke multi-ringige structuren bestaan, maar het zijn niet de lichamen die je normaal gesproken met Venus zou vergelijken: de Valhalla-krater op Callisto en de Tyrus-krater op Europa. Beide zijn gevormd door een grote inslag die door de ijzige schil heen sloeg. Maar beiden zijn ook ijsmanen. Zou een grote inslag iets soortgelijks op Venus kunnen veroorzaken?

De wetenschappers hebben geprobeerd het te modelleren, maar een inslag met een asteroïde leverde geen goede resultaten op. Maar als de eerste inslag het oppervlak deed smelten en dat werd gevolgd door een tweede inslag, resulteerde dit in de multi-ringige structuur die we nu zien.

Maar twee inslaglichamen die dezelfde plek raken? Hoe waarschijnlijk is dat? Nou, het blijkt dat de plek van de eerste impact miljoenen jaren lang heet zou zijn gebleven. Het hoefde dus niet meteen te gebeuren.

Deze theorie kan deze specifieke tessera verklaren. Maar andere tesserae hebben niet zulke structuren met meerdere ringen. Dus daarvoor wordt nog altijd gezocht naar een andere verklaring. We moeten Venus dus blijven onderzoeken. Gelukkig wordt daar aan gewerkt. NASA’s DAVINCI-sonde is gepland om boven een van Venus’ tessera (in Alpha Regio) af te dalen en er in 2034 foto’s van te maken. NASA’s VERITAS en ESA’s EnVision missies gaan bovendien het oppervlak van Venus in veel hogere resolutie met radar in kaart brengen.

Bron:

https://skyandtelescope.org/astronomy-news/oldest-and-largest-impact-crater-found-on-venus/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *