Zoals wellicht bekend, is het zonnestelsel ooit ontstaan ​​uit een schijf van gas en stof rond de zon. Er zijn steeds meer bewijzen dat magnetische velden een rol speelden bij die vorming. Het is nu zelfs vrij duidelijk dat er in de eerste 3-4 miljoen jaar een magnetisch veld van 50 tot 200 microtesla was in het binnenste zonnestelsel (ter vergelijking: het magnetische veld van onze planeet is 50 microtesla.)

Maar hoe zit het met het buitenste zonnestelsel? Onderzoekers van MIT kregen wat monsters van de asteroïde Ryugu, verzameld door de Japanse Hayabusa 2-missie. Ryugu is waarschijnlijk gevormd buiten 7 astronomische eenheden (buiten de baan van Jupiter). Ze stopten deze deeltjes in een magnetometer, een instrument dat de sterkte en richting van een magnetisch veld meet. En het resultaat was .. de monsters vertoonden geen duidelijk teken van een bewaard magnetisch veld.

Einde verhaal? Niet helemaal. Het team onderzocht ook meteorieten (koolstofhoudende chondrieten) die ook van buiten het zonnestelsel kwamen. Wetenschappers hadden eerder vastgesteld dat deze meteorieten niet oud genoeg waren (niet van de eerste 3-4 miljoen jaar sinds de vorming van het zonnestelsel). Maar het team kon aantonen dat ze eigenlijk ouder waren dan gedacht. En een van deze monsters toonde een restant van een magnetisch veld van 5 microtesla.

Het lijkt er dus op dat magnetische velden een rol hebben gespeeld bij de vorming van het zonnestelsel. Volgens de studie kan een zwak magnetisch veld een lange weg afleggen om materie van de buitenranden van de nevel rond de zon te trekken om planetaire lichamen in het buitenste zonnestelsel te vormen.

Bronnen:

https://news.mit.edu/2024/asteroid-grains-shed-light-outer-solar-systems-origins-1106

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2024AV001396

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *