De Hera-missie van ESA is op 7 oktober gelanceerd met een Falcon 9-raket. Dit ondanks het feit dat de Falcon 9 vorige week aan de grond was en de weersvoorspellingen echt slecht waren.

Falcon 9 was aan de grond vanwege een probleem met een tweede trap die niet op de correcte plaats terugkeerde in de atmosfeer. Maar omdat bij de lancering van Hera de tweede trap de ontsnappingssnelheid zou bereiken en niet zou terugkeren in de atmosfeer van de aarde, gaf de FAA toestemming voor deze specifieke lancering.

Voorspellingen waren dat er slechts 15% kans zou zijn dat de weersomstandigheden acceptabel zouden zijn. Maar de omstandigheden verbeterden net op tijd. En dus werd de Falcon 9 precies op tijd gelanceerd.

Hera zal in maart 2025 langs Mars vliegen en zal ergens in de herfst van 2026 asteroïde Didymos in zicht hebben. Hera zal onderzoeken wat er met de maan Dimorphos is gebeurd nadat NASA’s DART-missie daar in 2022 insloeg. Daarmee toonde NASA aan dat het mogelijk is een asteroïde van baan te doen veranderen, mocht deze ons ooit bedreigen.

Bronnen:

https://spacenews.com/falcon-9-launches-esas-hera-asteroid-mission/

https://www.esa.int/Space_Safety/Hera/Planetary_defence_mission_Hera_heading_for_deflected_asteroid

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *