De in december gelanceerde Europese ruimtetelescoop CHEOPS heeft zijn testfase goed doorstaan. Astronomen zijn enthousiast over het functioneren van CHEOPS. De satelliet blijkt een erg stabiel platform. Terwijl CHEOPS draait in zijn baan, kan het uren gericht blijven op dezelfde ster. En gedurende die periode valt het licht van die ster steeds op dezelfde groepen pixels.

CHEOPS is gelanceerd om de omvang van exoplaneten te meten. Voor de eerste tests werd met opzet een stabiele ster gekozen. De ster HD 93396 werd lange tijd waargenomen om de grote gasplaneet, KELT-11b, op te meten. Deze planeet is 30% groter dan Jupiter en staat heel dicht op zijn ster. Dichterbij dan Mercurius. CHEOPS heeft achterhaald dat KELT-11b een doorsnede heeft van 181.600 km met een afwijking van 4300 km.

Cheops_obtains_its_first_exoplanet_light_curve_pillars.jpg

CHEOPS gaat ook ingezet worden om aardachtige planeten te onderzoeken. De komende tijd staan metingen aan 55 Cancri e, een hete super-Aarde, en GJ 436b, een “warme Neptunus”, op het programma.

Bron:

http://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Cheops/Cheops_observes_its_first_exoplanets_and_is_ready_for_science

Coverafbeelding: ESA

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *