Hayabusa-2 is sinds afgelopen week op weg naar Aarde met een belangrijke buit: monsters van de asteroïde Ryugu. Maar ook bij Ryugu verrichtte de Japanse missie wetenschap. Het fotografeerde de 860 meter grote asteroïde van alle kanten.
Astronomen zijn vervolgens inslagkraters gaan tellen. Inslagkraters kunnen een hoop zeggen over de geschiedenis van een hemellichaam. Het vinden van alle kraters vinden was wel lastig. Kraters op Ryugu zijn niet zo duidelijk als op bijvoorbeeld de maan. Dat komt omdat Ryugu niet een keiharde rots is, maar eerder een bij elkaar gekomen poreus hoopje puin. En het absorbeert de inslagen van meteorieten daarom vrij goed. En dit laat uiterst vage inslagkraters achter.
Maar er vielen toch wat zaken op. Zo zijn er beduidend meer kraters aan de oostkant van Ryugu, dan aan de westkant. Ook de polen hebben veel minder kraters. Ryugu heeft ook een duidelijke kam over de evenaar en ook de westkant hiervan bevat veel minder kraters.
Vermoed wordt dat Ryugu vroeger veel sneller om zijn as draaide: eens per 3 uur in plaats van de 7,6 uur nu. En daardoor hebben landverschuivingen plaats gevonden richting de westkant. De kraters zijn daardoor bedekt geraakt.
De equatoriale kam is bovendien iets gedraaid ten opzichte van de evenaar. Dit wijst erop dat de polen verplaatst zijn. Dit kan door een inslag gebeurd zijn. Al met al heeft Ryugu een complexe geschiedenis achter de rug. Een geschiedenis waarover we nog veel meer gaan leren als de monsters binnen zijn.
Op de dag dat Hayabusa-2 Ryugu verliet was het trouwens 5 jaar geleden sinds de lancering van de missie.
現在も海外のアンテナを使って運用は続いていますが、アンテナ切替の休憩時間を利用して、帰還運用開始の記念写真を撮りました。
併せて はや2君の5歳の誕生日を、ケーキでささやかに祝いました。集まって祝えることの幸せを噛み締めながら頬張りました。
(IES兄)
※画像のクレジット:JAXA pic.twitter.com/551h42gAUV— 小惑星探査機「はやぶさ2」 (@haya2_jaxa) December 3, 2019
Bronnen:
https://www.kobe-u.ac.jp/research_at_kobe_en/NEWS/news/2019_11_27_01.html
https://phys.org/news/2019-11-impact-crater-analysis-ryugu-asteroid.html
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0019103519303641
Coverfoto: Kobe University