India gaat op 14 juli om 22:21 haar tweede maanmissie, Chandrayaan-2, lanceren op een GSLV Mk III raket. De missie bestaat uit een 2379 kg wegende orbiter, een lander genaamd Vikram en een 27 kg wegende rover genaamd Pragyan. De orbiter heeft een hoge resolutie camera en brengt de lander in een baan rond de maan. Ook heeft de orbiter een radar systeem (Synthetic Aperture Radar) waarmee de dikte van onder andere ijslagen in de permanent donkere kraters van de maan gemeten kunnen worden.

D-2FU2QXUAE2vU3.jpg
De GSLV MK III raket, de krachtigste Indiase raket. Foto: ISRO (via Ravi Ghandi op Twitter: @RavsGandhi).

De landing van de Vikram lander moet op 6 september gaan plaatsvinden op de zuidpool van de maan. De landingsplaats ligt op de vlakte tussen de kraters Manzinus C en Simelius N op 70 graden zuiderbreedte. Maar er gaan geruchten dan de landingsplaats ook zuidelijker zou kunnen liggen.

D-zGpl3U0AAFELb.jpg
Het traject van Chandrayaan-2 (afbeelding: ISRO (via Ravi Ghandi op Twitter: @RavsGandhi).

De Vikram lander heeft als doel de Pragyan rover op het oppervlak te zetten en daarna om communicatie met de rover mogelijk te maken. Maar het heeft zelf ook wetenschappelijke instrumenten aan boord. Zo is er een seismometer, een infrarood camera en een instrument om de zeer ijle atmosfeer van de maan te onderzoeken. Tenslotte heeft de lander een retroreflector, geleverd door NASA, waarmee de precieze afstand tot de maan gemeten kan worden met lasers.

Pragyan, Sanskriet voor wijsheid, is een rover met 6 wielen en een rechtopstaand zonnepaneel. De 27 kg wegende rover moet tenminste 14 dagen onderzoek kunnen doen. Het heeft instrumenten om de samenstelling van het oppervlak te meten en camera’s aan de voorkant van de rover. Na 14 dagen begint de koude nacht op de maan. De rover is er niet op berekend om die te overleven. Er wordt nog wel een poging gedaan na de maan-nacht weer contact te krijgen met de rover.

D-xF5i9UEAAT_eQ.jpg
De lander (links) en de orbiter (rechts). Foto: ISRO (via Ravi Ghandi op Twitter: @RavsGandhi).

Er is een live stream aangekondigd: https://www.isro.gov.in/ of https://www.youtube.com/user/DoordarshanNational.

 

 

Bronnen:

http://www.planetary.org/blogs/guest-blogs/2019/chandrayaan-2-what-to-expect.html

http://www.planetary.org/explore/space-topics/space-missions/chandrayaan-2.html

https://www.isro.gov.in/chandrayaan2-home-0

Credit coverfoto: ISRO

One Reply to “Zondag lanceert India een maanlander met rover”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *