De lancering van India’s Chandrayaan-2 maanlander laat op zich wachten tot juli dit jaar. Officieel zou de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO voorzichtiger geworden zijn na de mislukte landing van de Israelische Beresheet op 11 april.
De waarschijnlijke reden is dat de orbiter plus lander plus rover bij elkaar zwaarder zijn dan gedacht. En daarom is een zwaardere raket nodig, de GSLV Mark III. Een andere reden is dat bij een landingstest twee van de poten van het landingsgestel beschadigd zijn.
🇮🇳 #ISROMissions 🇮🇳
We are ready for one of the most exciting missions, #Chandrayaan2. Launch window between July 9-16 & likely Moon-landing on Sept 6, 2019. #GSLVMKIII will carry 3 modules of this #lunarmission – Orbiter, Lander (Vikram), Rover (Pragyan).
More updates soon. pic.twitter.com/jzx9CMwUhR
— ISRO (@isro) May 1, 2019
De lancering staat nu gepland tussen 9 en 16 juli, waarbij de landing moet gaan plaatsvinden op 6 september. Een eerdere poging was ook mogelijk geweest, ware het niet dat er op 16 juli een maansverduistering plaats vindt. Zowel lander als rover gebruiken zonnepanelen voor hun energievoorziening en zijn er niet op gebouwd om langer dan een maan-dag (14 Aardse dagen) te overleven. Vandaar dat ISRO liever voorkomt dat ze met een maansverduistering rekening moeten houden.
Bronnen:
http://www.planetary.org/blogs/jason-davis/chandrayaan-2-launch-delayed-july.html
Coverfoto: Dean Sumith (Wikimedia Creative Commons)