Gisteren werd de Chinese Tianwen-2 missie gelanceerd op een Lange Mars 3B raket om een monster te nemen van de asteroïde Kamo’oalewa en dat terug te brengen naar aarde. Dit 40-100 meter grote rotsblok is een object dat regelmatig in de buurt van de aarde komt. Het vermoeden is dat het een stuk van de maan is, dat ooit bij een grote inslag de ruimte in geslingerd is.

Tianwen-2 moet juli volgend jaar bij Kamo’oalewa aankomen. Landen op een object met zo weinig zwaartekracht is in het verleden behoorlijk lastig gebleken. Asteroiden hebben ook vaak te weinig samenhang om een ruimtesonde aan vast te maken. Tianwen-2 heeft 3 manieren waarmee het monsters gaat proberen te verzamelen.

Tianwen-2 heeft een robotarm die deeltjes kan oppakken van het oppervlak. Het kan een ’touch-and-go’ methode gebruiken die de Japanse Hayabusa-2 en NASA’s OSIRIS-REx ook al gebruikt hebben. Daarbij wordt een projectiel in het oppervlak geschoten of een gas over het oppervlak geblazen, waarna rondvliegend materiaal kan worden opgevangen.

Tianwen-2 heeft ook vier armen (of een landingsgestel, zo je wilt) met drilboren eraan vast. Daarmee kan het zich vastmaken aan de asteroïde. Vanuit die positie kan ook materiaal worden opgepikt.

De missie heeft 7 maanden de tijd om deze monsters te verzamelen. In april 2027 vertrekt de satelliet dan en in het eind van dat jaar moeten monsters in China landen. Daarna kunnen de monsters onderzocht worden in aardse laboratoria. De satelliet vliegt daarna door naar komeet 311P/PANSTARRS. Daar moet het aankomen in 2035.

Bronnen:

https://spacenews.com/china-launches-tianwen-2-mission-to-sample-near-earth-asteroid/

https://arstechnica.com/science/2025/05/china-extends-its-reach-into-the-solar-system-with-launch-of-asteroid-mission

https://en.wikipedia.org/wiki/Tianwen-2

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *