Waar komen de oceanen van de aarde vandaan? Dat is een vraag die nog steeds openstaat. Zelfs als de aarde water had toen ze ontstond, is het onwaarschijnlijk dat het daar bleef toen de aarde werd geraakt bij de inslag die de maan vormde. Astronomen denken dat er na die gebeurtenis water moet zijn gekomen. En veel ervan, omdat onze planeet een waterige wereld is.
Kometen zijn een waarschijnlijke bron. Een manier om dat te controleren, is door te kijken naar de verhouding tussen waterstof en deuterium (een zwaardere isotoop van waterstof). Als kometen dezelfde D/H-verhouding hebben als de D/H-verhouding in onze oceanen, dan is dat een waarschijnlijke bron. Nou, de Rosetta-missie die komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko bezocht, controleerde en de D/H-verhouding was anders. Dus zaak gesloten wat betreft kometen. Of toch niet?
Verrassend genoeg zijn kometen nu opnieuw in beeld als de bron van ons water. Mogelijk zijn Rosetta’s metingen “vertroebeld door stof”. Komeetstof heeft de D/H-waarden verhoogd. Als je metingen gebruikt die Rosetta verder van de kern heeft genomen, waar gas goed gemengd is, krijg je feitelijk D/H-verhoudingen die vrij dicht bij aardse waarden liggen.
Bronnen:
https://science.nasa.gov/solar-system/comets/nasa-led-team-links-comet-water-to-earths-oceans/